MAANANTAI– Porkkanalinssikeittoa ja höyrytettyä turskaa

Kuuma keitto valmistuu nopeasti ja helposti Bosch-tehosekoittimessa. Jos sinulla ei ole sellaista, katso valmistusvinkit jäljempää ruokaohjeesta.

Valkoinen kulho paistettuja kaloja, vihreitä, ja keltainen kastike.

Ainekset, keitto

- 300 g huuhdeltuja porkkanoita
- 200 g keitettyjä punaisia linssejä, joko valmiiksi tai pakkauksen ohjeen mukaan keitettyjä
- 1 pieni valkosipulinkynsi
- 1 hyppysellinen Inkivääriä
- 1 dl kuohukermaa, crème fraichea tai smetanaa
- 2 kasvisliemikuutiota
- 2 rkl sitruunamehua
- huoneenlämpöistä vettä

Koristelu ja täyte
- 500–600 g turskafileetä
- 200 g valutettuja ja keitettyjä linssejä
- Tilliä, persiljaa tai basilikaa

Tehosekoitinohjelma:
- Keitto-ohjelma

Keitto-ohjelmalla varustetun Bosch-tehosekoittimen edut
Tehokkaan 1 600 watin moottorin ansiosta terä pyörii 30 000 kierrosta minuutissa.
Kitka lämmittää keiton 80–85-asteiseksi muutamassa minuutissa.

Paistettuja kalafileitä, jotka maustetaan yrteillä ja mausteilla metallisessa leivinlautasessa.

Höyrytetty turskafilee

1. Leikkaa kalafilee 120–150 gramman paloiksi. Ripottele pinnalle yrttisuolaa, pippuria ja muutama tippa oliiviöljyä.
2. Höyrytä lämpötilassa 80 ℃, kunnes kala on niin pehmeää, että se hajoaa paloiksi, kun painat sitä haarukalla. Aikaa kuluu noin 15 minuuttia. Jos uunissasi on paistolämpömittari, aseta sen lämpötilaksi (sisälämpötilaksi) 60 ℃.
3. Jaa keitetyt linssit 4 lämpimälle keittolautaselle. Asettele höyrytetty turska niiden päälle. Kaada keitto päälle (lisätietoja on jäljempänä). Ripottele pinnalle mausteyrttejä.

Porkkanalinssikeitto tehosekoittimessa
1. Aseta kaikki ainesosat vettä lukuun ottamatta sekoitusastiaan.
2. Lisää vettä astian 1 litran merkkiin saakka. Kiinnitä kansi, käynnistä tehosekoitin ja valitse keitto-ohjelma. Tehosekoitin käy noin 6 minuutin ajan, kunnes keitto on kuumaa ja valmista.
3. Maista keittoa. Se saattaa tarvita enemmän suolaa tai sitruunamehua.

Kokin vinkki
- Eikö sinulla ole Bosch-tehosekoitinta? Ei hätää! Keiton voi valmistaa seuraavasti: Leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Freesaa ne, ½ pieni silputtu sipuli, inkivääri ja valkosipuli kattilassa 2 minuuttia. Lisää loput ainesosat. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Sekoita keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ennen tarjoilua.
- Valkosipulipaistettu pinaatti maistuu hyvältä ja on koristeellista. Se soveltuu vaihtoehtoiseksi koristeeksi.
- Keiton kanssa maistuu itse tehty focaccia tai näkkileipä.