[global.common.btn.skiptocontent]
Kodinkoneet
Kirjaudu sisään / Rekisteröidy

Resepti: rapeat hedelmä- ja juuressipsit.

Kuva juureksia

Kevennä talven pimeyttä herkullisilla hedelmä- ja juuressipseillä.

Hyödynnä kauden parhaat raaka-aineet ja valmista yksi helpoimmista talven naposteluherkuista - sipsejä. Hyvän kiertoilmauunin avulla saat omenoista, porkkanoista ja lehtikaalista helposti rapeita sipsejä. Hyviä sellaisenaan tai miksei myös lisukkeena?

Rapeat omenasipsit.

Omenasipsit ovat herkullisia, kestäviä naposteltavia – ja sopivat hienosti myös rapeaksi päälliseksi jälkiruokien päälle. Käytä jäätelön, sorbetin tai minkä tahansa jälkiruoan koristeena.
Yhdestä omenasta saat yhden uunipellillisen omenasipsejä.

Kuva värikkäistä omenasipseistä

Omenasipsit

Ainekset:

1 omena
75 g sokeria
1 dl vettä
1 rkl sitruunamehua

Käytettävät toiminnot

  • Kiertoilma

Pyyhkäise oikealle/vasemmalle vaihtaaksesi ainesten ja ohjeen välillä.

Omenat leikataan vihannesleikkurilla

Omenasipsit

Tee näin

1. Valmista siirappi: Keitä 75 grammaa sokeria ja 1 dl vettä. Anna jäähtyä. Lisää 1 rkl vastapuristettua sitruunamehua.
2. Kuori omena ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai vihannesleikkurilla.
3. Kasta viipaleet siirappiin ja levitä ne pellille leivinpaperin päälle.
4. Säädä kiertoilmauuni 125 °C:een ja paista uunissa 30 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpötila 65 °C:een ja jatka kuivattamista uunissa haluamaasi koostumukseen saakka riippuen siitä haluatko sitkeähköjä viipaleita vai rapeita sipsejä. Rapeiden omenasipsien kuivattaminen kestää noin 2,5 tuntia.

Pyyhkäise oikealle/vasemmalle vaihtaaksesi ainesten ja ohjeen välillä.

Kauniit kultaiset porkkanasipsit.

Porkkanasipsit maistuvat välipalana tahini-dipin kanssa. Tai käytä salaattien koristeluun ja lisukkeena aterioilla. Noin 150 grammasta porkkanoita saat uunipellillisen porkkanasipsejä.

Porkkanasipsit uunipellillä

Porkkanasipsit

Ainekset:

Noin 150 g porkkanoita
3–4 rkl mietoa neutraalia ruokaöljyä (esim. rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä)

Käytettävät toiminnot

  • Kiertoilma

Pyyhkäise oikealle/vasemmalle vaihtaaksesi ainesten ja ohjeen välillä.

Porkkanasipsit uunipellillä

Porkkanasipsit

Tee näin

1. Esilämmitä kiertoilmauuni 130 °C:een.
2. Pese porkkanat hyvin, niin sinun ei tarvitse kuoria niitä.
3. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai vihannesleikkurilla.
4. Sekoita ruokaöljyn kanssa niin, että kaikki viipaleet peittyvät ohuella öljykalvolla. Hiero öljy porkkanoihin tai – jos et halua tahmata käsiä – laita viipaleet kerroksittain ja sivele öljyä ennen jokaista uutta kerrosta.
5. Peitä pelti leivinpaperilla ja levitä porkkanaviipaleet pellille. Jos käytät tarttumatonta uunipeltiä (esim. Bosch HEZ531010), et tarvitse leivinpaperia.
6. Paista uunissa, kunnes porkkanat ovat hieman kullanruskeita ja hieman sitkeitä ja rapeita. Ne muuttuvat vielä rapeammiksi jäähtyessään huoneenlämpöisiksi. Rapeiden porkkanasipsien kuivattaminen vie noin 30–60 minuuttia.

Pyyhkäise oikealle/vasemmalle vaihtaaksesi ainesten ja ohjeen välillä.

Punaiset ja rapeat punajuurisipsit.

Värikäs kontrasti esimerkiksi lämpimän chevré-salaatin päälle tai lisukkeeksi ruokapöytään. Ihanan rapea päällyste risotolle ja paistetuille juureksille!

Erilaisia ​​variantteja valmiista juuressipseistä

Punajuurisipsit

Käytä noin 150 g pestyjä, kuorittuja punajuuria. Kypsennä samalla tavalla kuin porkkanasipsit, mutta paista uunissa 2-3 kertaa pidempään. Maista noin 60 - 90 minuuttin kuluttua, jottei niistä tule liian kuivia makuusi.

Käytettävät toiminnot

  • Kiertoilma

Rapeaksi paistettu lehtikaali.

Terveellisiä ja herkullisia naposteltavia. Lehtikaalia pidetään "superfoodina" korkean kuitu-, vitamiini- ja kivennäisainepitoisuutensa vuoksi. Sopii kaikkeen!

Kuva valmiista, rapeaksi paistetusta lehtikaalista

Rapeaksi paistettu lehtikaali

Ainekset:

1 pussillinen lehtikaalia, noin 200 g
3–4 rkl neutraalia ruokaöljyä (esim. rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä)
Vähän suolaa

Käytettävät toiminnot

  • Kiertoilma

Pyyhkäise oikealle/vasemmalle vaihtaaksesi ainesten ja ohjeen välillä.

Leivinpaperilla oleva lehtikaali sekoitetaan ruokaöljyn kanssa.

Rapeaksi paistettu lehtikaali

Tee näin

1. Esilämmitä kiertoilmauuni 130 °C:een.
2. Käytä 1 pussi lehtikaalia, noin 200 grammaa. Poista iso varsi repimällä lehdet irti varren molemmilta puolilta.
3. Huuhtele lehdet kylmässä vedessä mahdollisen hiekan ja mullan poistamiseksi. Kuivaa hyvin salaattilingossa tai talouspaperin avulla.
4. Hiero lehtiin kevyesti ruokaöljyä sekä hieman suolaa (vähemmän suolaa kuin uskoisit).
5. Peitä pelti leivinpaperilla ja levitä lehtikaalit sen päälle ilmavasti. Paista esilämmitetyssä uunissa noin 15–20 minuuttia, kunnes kaalinlehdet ovat rapeita, mutta silti vihreitä. Ne muuttuvat rapeammiksi huoneenlämmössä.

Muunnelma: Lehtikaalin voi myös maustaa esim. hienoksi raastetulla parmesaanilla tai muilla mausteseoksilla/mausteilla. Käytä salaattiin yhdessä granaattiomenan siementen kanssa.

Pyyhkäise oikealle/vasemmalle vaihtaaksesi ainesten ja ohjeen välillä.