Säädä jääkaapin lämpötilaksi enintään +4°C elintarvikkeiden parhaan säilymisen takaamiseksi. Meidän suositus on 2–4°C. Lihaa, kalaa ja äyriäisiä ei tulisi säilyttää yli +4°C:n lämpötilassa vaan mieluiten viileämmässä. Jos jääkaapissa on kylmäilmapuhallin, viileys jakaantuu tasaisesti koko kaapin alueelle ja voit sijoittaa elintarvikkeet haluamallasi tavalla. Jos jääkaapissa ei ole kylmäilmapuhallinta, kaapin yläosa ja jääkaapin ovi ovat lämpimimmät alueet. Kylmin alue on kaapin takaosassa.
- Jääkaapin yläosa (4° ja 6°C): Tämä on jääkaapin lämpimin alue: Optimaalinen juuston, jogurtin, kerman ja voin säilyttämiseen.
- Jääkaapin alaosa (0° - 4°C): Tämä alue on tarkoitettu kasviksille, salaatille ja hedelmille. Jos vihanneslaatikossa on ilmankosteuden säädin, muista käyttää sitä. Tämä toiminto parantaa merkittävästi ruokasi säilymistä.
- Oven yläosa (4° - 8°C): Optimaalinen munien ja voin säilyttämiseen.
- Oven alaosa (4° - 6°C): Optimaalinen hillojen, mausteiden, maidon ja juomien säilyttämiseen.
Hedelmäkulhot ovat kauniita, mutta tosiasiassa appelsiinit, päärynät, omenat, viinirypäleet, marjat ja mansikat viihtyvät parhaiten jääkaapissa. Samassa lämpötilassa viihtyvät porkkanat, retiisit, kaali, salaatti, sipuli, tuoreet pavut, sienet, valkosipuli, parsa ja pinaatti. Tomaatit sen sijaan kannattaa säilyttää huoneenlämmössä – näin niiden maku on paljon täyteläisempi. Säilytä perunat ja sipulit mieluiten yhdessä. Näin perunat säilyvät kauemmin. Sienet tulee säilyttää ilmavasti paperipussissa, ei koskaan muovipussissa.
Kun sulatat pakastetut elintarvikkeet jääkaapissa, niiden laatu ja rakenne säilyy parempana verrattuna sulatukseen huoneenlämmössä tai lämpimässä vedessä. Lisäksi se auttaa vähentämään energiankulutusta, sillä pakasteet viilentävät jääkaappia. Älä pidä jääkaapin ovea auki turhan pitkään ja anna lämpimien ruokien ja juomien jäähtyä ennen kuin asetat ne jääkaappiin. Näin jääkaapin ei tarvitse kuluttaa ylimääräistä energiaa. Jos haluat viilentää ruoan nopeasti ennen säilytystä, aseta ruoka suljetussa astiassa ulos tai kylmällä vedellä täytettyyn astianpesualtaaseen.
Varmista, että ruoka ei pääse kosketuksiin jääkaapin takaseinän kanssa, sillä ilmavirtaus saattaa estyä tai ruoka jäätyä, koska takaseinä on miinusasteinen. Jotta ruokasi ja elintarvikkeesi säilyttävät täyteläisen makunsa, värinsä ja tuoreutensa, on tärkeää peittää ne muovikannella tai säilyttää kannellisessa purkissa.
Jääkaapin säännöllinen puhdistus on tärkeää ruoan säilyvyyden vuoksi. Bakteerien kasvun estämiseksi jääkaappi tulee puhdistaa vähintään kerran kuussa.