[global.common.btn.skiptocontent]
Kodinkoneet
Kirjaudu sisään / Rekisteröidy

Pyykinpesun myytit. Totta vai tarua?

laundry image

Totta vai tarua pyykinpesusta.

Mitä tapahtuu, kun pesemme ja kuivaamme pyykkiä? Katso, mikä pyykinpesumyyteissä on totta ja mikä tarua.

  • Koneen käsinpesuohjelma ei voi olla yhtä hellävarainen kuin käsinpesu.
    Kyllä voi. Nykyisten pyykinpesukoneiden aikana hellävaraisin käsinpesu ei enää ole käsin tehtävä pesu. Uusi älykäs pesutekniikka huolehtii siitä, että vesimäärä on aina oikea ja kierrosluku hellävarainen. Käsinpesun epämukavuuden lisäksi käsin peseminen kuluttaa enemmän energiaa kuin koneessa peseminen. Lisäksi pesuaine voi jättää tahroja, jos se ei liukene kunnolla. Pesuaine ei ole myöskään järin hellävarainen käsien iholle. Myös nykyiset kuivausohjelmat ovat niin hellävaraisia, että ne kuivaavat turvallisesti arimmankin suosikkipuseron.

    Vihje: Nyt voit pestä kaikki käsinpesumerkillä varustetut vaatteet Bosch-pyykinpesukoneissa, joissa on villa-/käsinpesuohjelma. Se on jopa hellävaraisempi kuin käsinpesu. Noudata pesuohjetta. Jos pyykinpesussa tapahtuu jotain, voit tehdä reklamaation vain, jos olet noudattanut pesuohjeita.
  • Villavaatteet vanuttuvat, jos ne pestään pesukoneessa.
    Ei välttämättä. Villa on arkaa märkänä, mutta kone itsessään ei vanuta villaa eikä tee siitä karkeaa ja joustamatonta. Jokaista pientä villakuitua peittävät pienet epidermissuomut. Epäsuotuisissa olosuhteissa suomut laajenevat, jolloin ne voivat takertua toisiinsa ja vanuttua. Monet tekijät vaikuttavat siihen, pysyykö villa ilmavana ja kuohkeana vai huopuuko se ja tulee joustamattomaksi. Märän villan varomaton mekaaninen kulutus on yksi tekijä, mutta villaan vaikuttavat myös väärä pesuaine, lämpötilashokit tai näiden erilaiset yhdistelmät. Jos käytät Bosch-pyykinpesukonetta, jossa on villakäsinpesumerkki, villan peseminen kannattaa jättää koneen huoleksi.

    Käytä villalle ja silkille aina pesuainetta, jossa ei ole entsyymejä. Niille on omat erikoisaineensa. Jos peset koneessa, siinä tulee olla hellävarainen villa-/käsinpesuohjelma. Tasokuivaa tai käytä kuivausrumpua – älä kuitenkaan kuivaa kuivausrummussa, jossa ei ole erityistä villakoria ja villaohjelmaa.
  • Pyykistä ei tule puhdasta, valkoinen pyykki muuttuu harmaaksi tietyn ajan kuluttua.
    Pese aina kaikki valkoiset tekstiilit erikseen. Käytä niiden pesemiseen valkaisuainetta sisältävää pesuainetta eli valkopesuainetta. Näin saat ne pysymään helpommin valkoisina. Saat raikkautta ja vitivalkoista hohtoa esimerkiksi lakanoihin lisäämällä silloin tällöin pesukoneeseen hieman valkaisusuolaa. Sitä löydät pesuaineiden joukosta hyvin varustetuista liikkeistä. Jotkut valkoiset tekstiilit on värjätty valkoisiksi. Silloin ne tulee pestä kirjopesuaineella. Noudata tekstiilin pesuohjeita.
  • Vaatteet haalistuvat enemmän, jos niitä pestään pesukoneessa.
    Monet käyttävät samaa pesuainetta kaikelle pyykille eivätkä ota huomioon, että monet pesuaineet sisältävät valkaisuainetta. Lajittele pyykki sen vuoksi aina värin mukaan. Käytä valkaisuainetta sisältävää valkopesuainetta täysin valkoiselle pyykille ja kirjopesuainetta kaikelle muulle pyykille.
  • Mitä oikeastaan on kemiallinen pesu?
    Kemiallisessa pesussa tekstiilit puhdistetaan kemiallisesti muilla nesteillä kuin vedellä. Siinä käytetään orgaanisia liuotusaineita, jotka irrottavat rasvaa ja kuljettavat pois hiukkasia vaikuttamatta itse tekstiiliin. Tekstiili ei veny, kutistu eikä rypisty. Myöskään värit eivät muutu. Pesumenetelmä kehitettiin 1800-luvulla, ja sitä käytetään ennen kaikkea materiaaleihin, jotka eivät kestä vettä, kuten nahalle, mokalle ja turkikselle. Kemiallinen pesu suoritetaan erityisissä koneissa, jotka sekä pesevät että kuivaavat. Kemikaalit ovat usein sekä terveydelle että ympäristölle vaarallisia, ja niitä tulee käsitellä varoen. Kemiallisessa pesussa käytetään tavallisimmin perkloorietyleeniä, mutta yleistymässä on hellävaraisempi vaihtoehto, jossa käytetään hiilivetyjä. Kehitystyötä tehdään jatkuvasti, ja kemialliset pesut hiilidioksidilla tai vedellä ovat suhteellisen uusia ja ympäristöystävällisempiä menetelmiä.
  • Saippuahiutaleet, suopa ja sooda ovat luonnollisia aineita ja parhaita villalle.
    Ei, nämä liuokset ovat hyvin emäksisiä. Niiden pH-arvo on usein yli 10, mistä villakuitu ei laisinkaan pidä. Se hajottaa villan proteiinin. Kun villa altistetaan emäksiselle liuokselle, se laajentaa protestiksi epidermissuomunsa, jotka takertuvat toisiinsa ja lisäävät vaatteen vanuttumisen riskiä. Tätä tapahtuu erityisesti, jos villaa ei ole käsitelty kutistumattomaksi tai superwash-menetelmällä.Villa on karvaa, joten se on parasta pestä shampoolla.Shampoon haitta on sen usein sisältämä silikoni, joka levittäytyy kalvon tavoin villakuidun päälle.
  • Villa on karvaa, joten se on parasta pestä shampoolla.
    Shampoon haitta on sen usein sisältämä silikoni, joka levittäytyy kalvon tavoin villakuidun päälle.
  • Villaa ei tarvitse pestä, riittää kun tuulettaa villavaatteet.
    Villa itsessään on vettä ja likaa hylkivä materiaali ja sillä on mahtava kyky raikastua ilmassa olevan hapen vaikutuksesta. Lika ei tunkeudu itse villakuituun, vaan jää pinnalle ja putoaa sen jälkeen pois. Sen vuoksi villavaatetta voi käyttää pidempään kuin puuvillaista tai tekokuituista vaatetta, joka vaatii säännöllistä pesua. Mutta kyllä villaakin täytyy silloin tällöin pestä!

    Villavaatteet voivat hyvin, jos niille suodaan silloin tällöin villakuuri. On olemassa lanoliinishampoota, joka pesee villan ja palauttaa sen rasvan, ja muita lanoliinikäsittelyjä, jotka helpottavat villan alkuperäisten ominaisuuksien ja pehmeyden säilyttämistä. Aineita löydät hyvin varustetuista liikkeistä.
  • Vaatteet kutistuvat enemmän kuivausrummussa.
    Kuivausrummussa kuivattavat vaatteet kutistuvat kaiken kutistumisensa kahdella tai kolmella ensimmäisellä kuivauskerralla. Myös narulle kuivumaan ripustettavat vaatteet kutistuvat, mutta kutistumista tapahtuu vähitellen pidemmän ajan kuluessa. Lue vaatteen hoito-ohjeet jo ostotilanteessa. Niissä ilmoitetaan yleensä, kuinka paljon vaate suunnilleen kutistuu.
  • Kuivausrumpu kuluttaa vaatteita – sen huomaa kaikesta kerääntyneestä nukasta.
    Vaatteita kuluttaa kaikkein eniten niiden käyttäminen (70–75 %). Seuraavaksi eniten kuluttaa pakollinen pesuprosessi, jossa vaikuttavat sekä pesuaineet että pesukone (20–25 %). Vasta kolmannella sijalla on kuivausrummun aiheuttama kuluminen (alle 10 %). Tätä on kuitenkin vaikea uskoa, kun suodatin puhdistetaan nukasta. Kuivausrumpu erottaa tehokkaasti pienet irralliset kuidut, jotka ovat vaatteissa jo ennen rumpukuivausta. Narulle ripustettaessa nämä kuidut jäävät kankaaseen ja putoavat myöhemmin pois. Tämän vuoksi kuivausrummussa kuivatut tekstiilit pölyävät vähemmän.
  • Rumpukuivaaminen ei ole ympäristöystävällistä, sillä se tuhlaa energiaa.
    Rumpukuivaaminen kyllä kuluttaa enemmän energiaa kuin vaatteiden kuivaaminen ulkona. Mutta jos vaatteet ripustetaan kuivumaan sisälle, esimerkiksi lämmitysjärjestelmän on tehtävä enemmän työtä, jotta ilma lämpiää ja pyykki kuivuu. Ulkona kuivattavaan pyykkiin voi tarttua siitepölyä ja epäpuhtauksia, jotka kulkeutuvat sisään ja mahdollisesti vuoteeseesi saakka. Osa kuivausrummuista kuluttaa paljon energiaa.

    Kun ostat kuivausrummun, on tärkeää perehtyä moniin tekijöihin: sekä energiamerkintään että kuivausrummun kapasiteettiin. On tärkeää puhdistaa kaikki suodattimet ja huuhdella lämmönvaihdin puhtaaksi, jotta teho säilyy ja energiaa säästyy. Bosch valmistaa tehokkaiden B-energialuokituksen saaneiden kuivausrumpujen lisäksi myös A-luokituksen saaneita EcoLogixx7-kuivausrumpuja. Tällaisia laitteita kutsutaan lämpöpumppukuivausrummuiksi. Niissä on sekä kompressori että lämmönvaihdin. Bosch on tehnyt lämmönvaihtimesta itsepuhdistuvan, joten energiankulutus säilyy matalalla tasolla vuodesta toiseen. Bosch EcoLogixx7 on myös markkinoiden energiatehokkain: Se on 40 % parempi kuin A!

Lähde: Energimyndigheten/Konsumentverket /BSH

Ohjelmasymbolit.

Joskus voi olla hankalaa tietää mikä pesuohjelma olisi sopivin. Ota selvää ohjelmasymboleista, jotka sopivat parhaiten vaatteille, jotka aiot pestä.