[global.common.btn.skiptocontent]
Kodinkoneet
Kirjaudu sisään / Rekisteröidy

Vastusta ruokahävikkiä: optimoi ruoansäilytys ja hyödynnä ruokajämät.

Vähennä ruokahävikkiä säilyttämällä ruoka oikein

Boschin pyrkii aina löytämään uusia ratkaisuja arjen käytännön haasteisiin, niin pieniin kuin suuriin. Kestävä elämäntapa ja terveys kuuluvat niihin suurempiin, ajankohtaisin haasteisiin. Siksi haluammekin tehdä kestävän kehityksen mukaisesta, terveellisestä elämästä helpompaa ja hauskempaa. Ruoan säilytykseen ja ruokahävikin vähentämiseen sopii ”pienestä purosta kasvaa suuri joki” -mentaliteetti, sillä muutos tapahtuu arjessa ja pienten tekojen kautta. Ja niihin voimme yhdessä vaikuttaa. Katso vaikka itse – numerot eivät valehtele:

Ruokahävikki lukuina.

Ruokahävikki on todella suuri ongelma, sillä 1,3 miljardia tonnia ruokaa heitetään vuosittain pois1. Samalla kun jossain päin maailmaa ihmiset näkevät nälkää, toisaalla heitetään pois järjettömiä määriä hyvää, ravinteikasta ruokaa. Arviolta 30 % kaikesta valmistetusta ruoasta jää hyödyntämättä2.

Jääkaapeissa lojuu hedelmiä, vihanneksia ja ruoanjämiä, joita kukaan ei syö. Euroopassa ja Amerikassa jokainen meistä heittää vuosittain 95–115 kg ruokaa roskiin. Se on monella tapaa turhaa: Sinä käytät rahaa ruokaan, jota et syö, muut ovat tehneet sitä varten turhaan työtä ja ruoan valmistukseen käytetyt resurssit menevät hukkan. Ruokahävikki vaikuttaa myös kielteisesti ilmastonmuutokseen, sillä se aiheuttaa noin 4,4 gigatonnia ilmakehäämme päätyviä kasvihuonepäästöjä3. Se vastaa 2,2 miljardin auton aiheuttamia kasvihuonepäästöjä. Kyseessä on siis todella suuret luvut. Ja niihin vaikuttaminen voi tuntua ylivoimaisen suurelta tehtävältä. Mutta voimme kaikki pienilläkin teoilla vähentää arjen ruokahävikkiä ja vaikuttaa sitä kautta.

Yhdessä voimme vaikuttaa – vähentämällä ruokahävikkiä!

Tee fiksumpia ruokaostoksia!

Silloin tällöin me kaikki sorrumme siihen virheeseen, että menemme ruokakauppaan nälkäisinä, stressaantuneina tai ilman ostoslistaa. Mutta pyri silti suunnittelemaan ostoksesi etukäteen ja miettimään, miten saisit elintarvikkeesi säilytettyä niin, että ne pysyvät pidempään tuoreina.

Aloita viikkosuunnittelusta. Mitä aiot syödä? Yritä löytää ruokia, joissa käytetään osittain samoja aineksia. Katso mitä löydät jääkaapista ja pakastimesta: usein sieltä löytyy aineksia jotka on jo ehtinyt unohtua. Yritä siis välttää ostamasta samoja aineksia, joita sinulla on jo kotona. Tee lista! Osta vain niitä aineksia, joita ei löydy kotoa ja mitä tarvitset viikon resepteihin. Jos tämä osuus tuntuu hankalalta, voimme suositella kameralla varustettua jääkaappiamme. Se antaa sinulle mahdollisuuden kurkistaa jääkaappisi sisälle Home Connect -sovelluksen kautta – vaikka kaupasta käsin!

Jos noudatat seuraavia vinkkejämme, tulet huomaamaan että turhat ostokset karsiutuvat ja ruokahävikki vähenee. Joten pidä ajatus mukana ja älä anna mieliteoille valtaa: vältä ruokaostosten tekemistä nälkäisenä!

Fiksusti säilytettävä ruoka vähentää ruokahävikkiä

Ensimmäisenä sisään, ensimmäisenä ulos

Helppo mutta tehokas tapa vähentää ruokahävikkiä on jääkaapin sisällön järjestäminen. Hyvä sääntö on sijoittaa viimeksi ostamasi ruoat taakse ja siirtää nopeammin pilaantuvat ruoat eteen. Kertauksena: Pisimpään säilyvät tuotteet taakse, ja nopeimmin pilaantuvat eteen. Jos järjestelet jääkaappia tasaisin väliajoin, se pysyy selkeämpänä ja houkuttelevampana ja huomaat nopeasti mitkä ainekset on syötävä ensimmäisenä.

Vakuumisäilytys pitää ruoan pidempään tuoreena

Valmista ja säilytä ruokaa

Sen lisäksi, että suunnittelet ostoksesi tarkasti, voit vaikuttaa ruokahävikkiin myös muulla tavoin ennakoimalla: Valmista kerralla paljon ruokaa ja säilytä sitä oikealla tavalla, niin säästät sekä aikaa että vaivaa. Se, ettei aina tarvitse valmistaa ruokaa alusta lähtien, on arjen pientä luksusta.

Meillä Boschilla on pitkä kokemus ruoan säilytyksestä. Tiedämme, miten hedelmät, vihannekset ja ruoka pysyvät pidempään tuoreena. Jääkaapissa ja pakastimessa säilyttämisen lisäksi voimme auttaa sinua vakuumisäilytyksen saralla: Sauva- ja tehosekoittimet vakuumitoiminnolla.

Tehosekoittimessaon integroitu vakuumijärjestelmä, jonka ansiosta voit valmistaa smoothiejuomia, keittoja ja muita ruokia ilman hapen haittavaikutuksia (happi nopeuttaa pilaantumista). Ruoan saa pakattua käteviin tyhjiöpusseihin ja ruokalaatikoihin. Sauvasekoitin muuntuu helposti tyhjiöpakkauslaitteeksi käynnistämällä mukaan tuleva pumppu. Voit tyhjiöpakata ja säilyttää ruoka-annokset vakuumisäilytykseen tarkoitetuissa astioissa ja uudellensuljettavissa pusseissa. Täydellistä, kun haluat tehdä illallisesta seuraavan päivän lounasannoksen!

Laita ruoka tyhjiöpussiin tai astiaan, ime ilma pois sauva- tai tehosekoittimella, siirrä se jääkaappiin tai pakastimeen ja lämmitä, kun haluat syödä. Sen lisäksi että vakumointi pidentää ruoan, hedelmien ja vihannesten säilyvyyttä, se pitää myös maut ja ravintoaineet paremmin tallessa. Ruoan vakumointi ehkäisee myös jääpoltteen syntymistä pakastimessa. Ruoan säilyttäminen valmiina annoksina ennaltaehkäisee myös turhan ruokahävikin syntymistä.

Tutustu myös VitaFresh-toiminnolla varustettuihin jääkaappeihimme. Niiden 0°C-alueet ja kosteudensäätöjärjestelmät pitävät tuoretuotteet tuoreina jopa kolme kertaa pidempään.

Valmista ruokaa jämistä

Pysy pidempään kylläisenä.

Ehkä sinullakin on jääkaapissa ruoanjämiä ja pieniä annoksia useilla lautasilla. Mitä niille voi tehdä? Aika paljon itse asiassa, jos käytät luovuutta! Grillatusta broilerista ja viikonlopun vihanneksista voit valmistaa vaikka herkullisen pastan. Onko jääkaapissa myös ylikypsiä hedelmiä ja marjoja? Tyhjiöpakattuina ne pysyvät tuoreina jopa kaksi kertaa pidempään4. Voit myös pelastaa lähes ylikypsät hedelmät ja marjat valmistamalla niistä herkullisen smoothien vakuumisauvasekoittimella. Niin tekemällä smoothiejuomasi tulee sisältämään viisi kertaa enemmän C-vitamiinia5.

1.FAO. 2011. Global food losses and food waste - Extent, causes and prevention. Rome, 29 pp. http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf

2. FAO. 2015. Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction. Rome, FAO. http://www.fao.org/3/ai4068e.pdf

3. Rezaei, Maryam & Liu, Bin. 2017. Food loss and waste in the food supply chain. Nutfruit. 71. 26-27.

4. Säilytys jääkaapissa pussissa, purkissa tai pullossa vakumoituna vrt. ilman vakumointia. Riippumattoman laboratorion suorittama koe 09/2018, 06/2019 ja 12/2019. UNIVERSITY OF LJUBLJANA, Biotechnical Faculty.

5. Bosch vakuumitehosekoittimessa valmistettu smoothie vrt. tavanomaisessa tehosekoittimessa ilman vakuumia valmistettu smoothie, 24 tuntia valmistuksen jälkeen. Riippumattoman laboratorion suorittama koe 08/2018. UNIVERSITY OF LJUBLJANA, Biotechnical Faculty.