Evästeiden käyttö

Bosch-verkkosivuilla käytetään evästeitä, jotta voit laittaa tuotteita ostoskoriin ja varata korjaajan verkon kautta. Lisäksi Bosch kerää evästeiden avulla anonyymiä tilastotietoa, jonka avulla voimme parantaa verkkosivujen toimintaa. Voit jättää huomioimatta tämän viestin, jos et halua tietää asiasta enempää. Jos haluat saada lisätietoja käyttämistämme evästeistä ja asetustesi hallinnasta, napsauta oikealla olevia linkkejä.

 

Reseptit

Tarjoa kotona leivottua!

Bosch-kodinkoneiden ansiosta onnistuminen keittiössä on helpompaa kuin koskaan.

Tervetuloa inspiroitumaan.

SilentMixx

Pestokuorrutettu pallas ja papusalaatti

Pestoa on helppo valmistaa itse, ja se on tuoreena uskomattoman herkullista. Uunissa aromit voimistuvat entisestään ja piristävät mietoa kalaa.

4 annosta
50 g pinjansiemeniä
1 ruukku tuoretta basilikaa
1 dl raastettua parmesaania
4 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
600 g pallasta tai muuta valkolihaista kalaa
2 purkkia pieniä valkoisia papuja
1/2 kurkku
20 kirsikkatomaattia
1 pieni purkki kivettömiä mustia oliiveja
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
1 tl yrttisuolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla.

Aseta yleiskoneeseen veitsiterä. Sekoita basilikanlehdet, paahdetut pinjansiemenet, juusto ja oliiviöljy tasaiseksi massaksi. Voit käyttää myös sauvasekoitinta.

Pilko kala sopivan kokoisiksi paloiksi ja aseta ne uuninkestävään vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä pesto kalapalojen päälle ja paista kalaa uunissa noin 10 minuuttia.

Huuhtele pavut ja laita ne salaattikulhoon. Kuori kurkku ja halkaise se pituussuunnassa. Poista siemenet lusikalla. Leikkaa kurkun- puolikkaat viipaleiksi. Pilko tomaatit. Valuta oliiveista liemi. Sekoita ainekset papujen kanssa. Lisää oliiviöljy, viinietikka ja yrttisuola.

Tarjoile pestolla kuorrutettu kala papu- salaatin kanssa.

Lohipurilaiset, limettikastike ja salaatti

Raikas limettikastike sopii mainiosti mehukkaisiin lohipihveihin. Sämpylät kannattaa leipoa itse.

4 annosta

Limettikastike:
1 limetti
1 dl ranskankermaa (28 %)
1 tl juoksevaa hunajaa
suolaa ja pippuria
400 g lohifileetä
3 salottisipulia
1 tl rosépippuria
1/2 tl suolaa
2 rkl maizenaa
voita paistamiseen

Aloita valmistamalla limettikastike. Pese limetti ja raasta kuori. Sekoita kuori ja hunaja ranskankermaan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kiinnitä yleiskoneeseen veitsiterä ja laita lohifilee kulhoon. Hienonna kalaa muutaman minuutin ajan, kunnes se on hienoa silppua. Hienonna salottisipulit käsin veitsellä. Murskaa rosépippurit huhmareessa tai leikkuulautaa vasten. Sekoita sipuli, pippuri, suola ja maizena keskenään. Lisää seos kalanlihan joukkoon. Muotoile massasta neljä pihviä. Paista voissa kohtuullisella lämmöllä.

Tarjoile sämpylöiden välissä salaatin ja kastikkeen kanssa.

Mehevä lihapata ja juuresgratiini

Uunissa haudutettaessa raastetuista juureksista tulee meheviä. Tunnin tai pari hautunut pata on herkullista kylmällä säällä. Padan hautuessa voit tehdä jotain muuta. Pataruokaa kannattaa valmistaa kaksinkertainen annos, niin sitä riittää myös pakastettavaksi.

4 annosta
noin 500 g luutonta etuselkää, potkaa tai ulkopaistia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
4 dl vettä
1 sipuli
2 keltaista paprikaa
1 punainen chili
1 tl currya
1 tl kurkumaa
1/2 dl kuohukermaa mustapippuria
1 pala juuriselleriä (noin 300 g)
2 palsternakkaa (noin 200 g)
6 porkkanaa (noin 300 g).
2 purjosipulia
4 dl pitkään kypsytettyä juustoa raasteena
1,5 tl suolaa
1/2 tl karkeasti jauhettua mustapippuria
5 dl ruokakermaa

Leikkaa liha 3 x 3 cm:n kuutioiksi. Ruskista kuutiot paistinpannulla useassa erässä. Laita ruskistetut lihakuutiot pataan. Ripottele pinnalle jauho ja suola. Sekoita. Lisää mausteet. Kaada vesi lihakuutioiden päälle. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia. Kuori ja pilko sipuli. Paloittele paprikat ja chili. Laita ne pataan yhdessä curryn ja kurkuman kanssa. Anna hautua vielä noin 15 minuuttia tai kunnes liha tuntuu kypsältä. Kaada pataan kerma. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kiinnitä yleiskoneeseen käännettävä raastinlevy karkea puoli ylöspäin. Kuori juurekset. Raasta ne yleiskoneessa. Lado raaste ja suurin osa juustoraasteesta kerroksittain uuninkestävään vuokaan. Ripottele kerrosten väliin suolaa ja pippuria. Kaada vuokaan kerma. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Paista noin 45 minuuttia.

Kissakalafilee foliossa ja vihreä kastike

Kun kala saa kypsyä uunissa alumiinifolioon käärittynä, siitä tulee mehukasta ja herkullista. Tässä ohjeessa käytettävien yrttien tuoksu ja maku sointuvat hienosti kalan aromiin. Valkokaalisalaatti on terveellistä ja maukasta.

4 annosta
600 g ruodotonta kissakalaa tai muuta valkolihaista kalaa
alumiinifoliota
suolaa ja pippuria
1 pieni ruukku ruohosipulia
1 oksa tuoretta meiramia
5 persiljanoksaa
2 oksaa tuoretta timjamia
2 oksaa tuoretta minttua
1 tl sitruunanmehua
3 rkl oliiviöljyä
2 dl ruoanvalmistusjogurttia (rasvaa 10 %)
suolaa ja pippuria
1/2 tl fenkolinsiemeniä
300 g valkokaalia
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
1 tl yrttimaustetta

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kääri suolalla ja pippurilla maustettu kalafilee alumiini- folioon ja laita paketti uuninkestävään vuokaan. Anna kypsyä 15–20 minuuttia palojen koon mukaan.

Sekoita kaikki yrtit, sitruunamehu ja oliiviöljy tahnaksi esimerkiksi sauvase- koittimessa. Sekoita yrttimassa jogurttiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää fenkolin- siemenet ja anna yrttikastikkeen maustua.

Kiinnitä yleiskoneeseen käännettävä leikkuulevy ohut puoli ylöspäin. Suikaloi valkokaali ja laita suikaleet kulhoon. Lisää oliiviöljy, viinietikka ja yrttimauste. Sekoita kunnolla.

Tarjoile kala vihreän yrttikastikkeen, valkokaalisalaatin ja esimerkiksi keitetyn riisin tai bulgurin kanssa.

Viinissä keitetty hoki aiolin ja parsan kera

Aiolin eli valkosipulimajoneesin valmistaminen on helppoa. Itse tehtynä siitä tulee valtavan herkullista. Muista, että öljyn ja kananmunankeltuaisten täytyy olla huoneenlämpöisiä ennen vatkaamista.

4 annosta
2 munankeltuaista
3 valkosipulinkynttä
2 maustemitallista suolaa
2 dl oliiviöljyä
1 tl sitruunanmehua
3 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl vettä
1 kalaliemikuutio
500–600 g ruodotonta hokia tai muuta valkolihaista kalaa fileenä
2 nippua parsaa
suolaa

Aloita valmistamalla aioli. Kiinnitä yleiskoneeseen vatkainosa. Raasta valkosipulinkynsi käsin. Sekoita keltuaiset, suola ja valkosipuli. Jatka vatkaamista. Lisää öljy ohuena nauhana. Vatkaa, kunnes majoneesi on paksua ja kiiltävää. Lisää sitruunanmehu ja sekoita hyvin.

Kiehauta viini, vesi ja liemikuutio laakeassa kattilassa. Sekoita, kunnes liemikuutio liukenee. Lisää kattilaan kalafileet. Katkaise keittolevystä virta ja anna kalan kypsyä jälkilämmössä. Kypsymiseen kuluu noin 7 minuuttia fileiden paksuuden mukaan.

Keitä parsa kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.

Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.

Pihvit ja vuohenjuusto-perunagratiini

Vuohenjuusto antaa peruna-fenkoligratiinille herkullisen aromin. Varsinaisen juhla-aterian saat, kun tarjoat pihvien lisukkeena kevyesti keitettyjä vihreitä papuja tai värikästä salaattia.

4 annosta

Perunagratiini:
300 g perunoita
200 g fenkolia
3 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
2 valkosipulinkynttä
muutama oksa tuoretta timjamia
50 g vuohenjuustoa
suolaa ja pippuria
400–600 g esimerkiksi entrecôte-pihvilihaa tai naudanfileetä
suolaa ja pippuria

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Kiinnitä yleiskoneeseen käännettävä leikkuulevy ohut puoli ylöspäin. Kuori ja viipaloi perunat. Puhdista ja viipaloi fenkoli. Lado fenkoli- ja perunaviipaleet suureen uuninkestävään vuokaan. Sekoita ruokakerma, maito ja timjami. Raasta valkosipuli raastinraudalla ja sekoita raaste kerman joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada kermaseos vihannesviipaleiden päälle. Murustele vuohenjuusto pinnalle. Paista uunissa noin 40 minuuttia.

Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista, jotta se ole liian kylmää. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista pihvejä kuumalla pannulla voissa ja öljyssä. Tarjoile rapean salaatin kanssa.

Marinoidut pihvit ja wokkivihannekset

Vokkaamalla saat vihanneksista erityisen maukkaita. Paistaminen sujuu nopeasti ja vihannesten rapeus ja raikkaus säilyvät. Wokkivihannesten kanssa maistuu grillipihvi, joten tätä ruokaa kannattaa valmistaa erityisesti kesällä.

4 annosta
400-500 g entrecôtepihvilihaa
sormisuolaa

Marinadi:
4 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl japanilaista tai 1 rkl tavallista soijakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta

Vihannekset:
noin 4 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1 nippu kevätsipulia
1 tölkki vesikastanjoita
1 rkl oliiviöljyä ja hieman öljyä paistamiseen

Raasta valkosipulinkynnet käsin. Sekoita raaste ja muut marinadin aineosat. Sivele liha marinadilla ja anna maustua noin 5 minuuttia. Säästä loppu marinadi myöhempää käyttöä varten.

Poista paprikoista siemenet. Leikkaa paprikat suuriksi paloiksi. Kiinnitä yleiskoneeseen käännettävä leikkuulevy karkea puoli ylöspäin. Suikaloi kesäkurpitsa ja porkkanat. Paloittele sipulit ja vesi- kastanjat pieniksi paloiksi. Raasta inkivääri.

Laita vihannekset ja inkivääri kulhoon. Lisää oliiviöljy ja sekoita. Kaada wokki- pannuun tai suureen paistinpannuun hieman oliiviöljyä ja paista vihannekset nopeasti. Grillaa pihvit tai paista ne paistin- pannussa. Aseta pihvit lautaselle ja kaada niiden päälle loppu marinadi. Sirottele päälle sormisuolaa ja anna vetäytyä hetken ennen tarjoilemista.

Tarjoile pihvien kanssa wokkivihanneksia ja halutessasi riisiä.

Lampaanpaisti, vuohenjuustotahna ja röstiperunat

Lammas ja vuohenjuusto sopivat hyvin yhteen. Tuore timjami tekee ruoasta vieläkin herkullisemman. Paistin kanssa maistuu raakapaistettu perunarösti.

4 annosta
600 g lampaanpaistia
6–8 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta rosmariinia
suolaa ja pippuria
lihalämpömittari

Vuohenjuustotahna:
100 g vuohenjuustoa
250 g tuorejuustoa (rasvaa 10 %)
1/2 ruukkua tuoretta timjamia
mustapippuria
6–8 keskikokoista perunaa
2 rkl voita tai rapsiöljyä
0,5 tl suolaa
2 maustemitallista pippuria
balsamiviinietikkakastiketta

Lämmitä uuni 125 asteeseen. Laita lampaanpaisti uuninkestävään vuokaan. Työnnä lihalämpömittari lihaan siten, että kärki osuu paistin keskikohtaan. Leikkaa valkosipulinkynnet pituussuunnassa puolikkaiksi. Viillä lihaan taskuja ja työnnä valkosipulinkynnet niihin. Ripottele paistin pinnalle rosmariinia, suolaa ja pippuria. Paista uunissa, kunnes lämpömittari näyttää 55 astetta.

Sekoita vuohenjuusto ja tuorejuusto. Riivi timjami- noksista lehdet ja sekoita ne juustomassaan. Mausta pippurilla.

Kiinnitä yleiskoneeseen keskikarkea raastinlevy. Kuori ja raasta perunat. Anna raasteen kuivua esimerkiksi pyyhkeen päällä. Kuumenna paistinpannussa voita

tai rapsiöljyä. Paista perunaraastetta paistinpannulla kohtalaisella lämmöllä. Tasoita massaa paistamisen aikana. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista 8–10 minuuttia molemmilta puolilta. Röstin kääntäminen onnistuu parhaiten, kun käytät apuna lautasta. Laita lautanen paistinpannun päälle ja käännä pannu ylösalaisin. Liu’uta rösti lautaselta takaisin paistin- pannulle paistamaton puoli alaspäin.

Leikkaa paisti ja kaada viipaleille balsamiviinie- tikkakastiketta. Tarjoile röstin, vuohenjuustotahnan ja maukkaan salaatin kera.

Broilerimakkara ja bulgur-lisuke

Makkaran valmistaminen on mielenkiintoista puuhaa. Tilaa kauppiaaltasi luonnonsuolta makkarankuoreksi. Mieto makkara on herkullista terveellisen ja kauniin bulgursalaatin kanssa.

4 annosta
500 g broilerinfileetä
1/2 dl tuoretta salviaa
1 sitruuna
1 tl suolaa
10 jääkuutiota
2 munankeltuaista
1 dl jääkylmää vettä
1,5 dl kuohukermaa
vuohensuolta
2 dl bulguria
4 dl vettä
1/2 tl suolaa
1 dl siemeniä, esimerkiksi auringonkukan, seesamin tai kurpitsan siemeniä
1 granaattiomena
100–200 g rucolaa
1 sitruuna

Paloittele broilerinfileet pieniksi paloiksi. Hienonna salvianlehdet. Raasta sitruunan kuori. Kiinnitä yleiskoneeseen veitsiterä. Sekoita broilerinliha, suola, jääkuutiot ja munankeltuaiset. Kaada joukkoon jääkylmä vesi ja kuohukerma. Pysäytä kone, kun seos on valmista. Lisää salvia ja sitruunankuori massaan käsin.

Kiinnitä yleiskoneen myllyyn pienin makkarasuppilo. Huuhtele suoli ja pingota se makkarasuppiloon. Täytä suoli tasaisesti mutta ei liian tiukkaan. Voit tarvittaessa pysäyttää koneen ja tasoitella täytettä. Jos et ole kokenut makkarantekijä, on suositeltavaa käyttää hidasta asetusta. Tee noin 5 senttimetrin mittaisia makkaroita suolta pyörittämällä. Kypsennä makkaroita poreilevassa miedosti suolatussa vedessä 10–15 minuuttia. Anna makkaroiden kuivua pyyhkeen päällä. Ruskista ne lopuksi pienessä voimäärässä, jotta ne lämpiävät ja saavat hieman väriä.

Keitä bulgur suolavedessä. Paahda siemenet kuivalla paistinpannulla. Leikkaa granaattiomena kahtia ja taivuttele puolikkaita. Siemenet irtoavat, kun koputtelet kuorta puulastalla kulhon päällä. Nypi loput siemenet tarvittaessa käsin. Anna kypsäksi keitetyn bulgurin jäähtyä hieman ja kaada se kulhoon. Sekoita joukkoon paahdetut siemenet ja rucola. Sekoita kunnolla ja kaada päälle sitruunasta puristettu mehu. Tarjoile makkarat bulgurin kanssa.

Hampurilaiset ja chilikastike

Tämä ruoka on kaikenikäisten suosikki! Erilaisista lisukkeista saat helposti vaihtelua. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi maustekurkut ja paistettu sipuli. Pihvien kanssa voi tarjota itseleivottuja sämpylöitä.

4 annosta

Chilikastike:
1 punainen chili
1 tl paprikajauhetta
1 dl ranskankermaa (28 %)
suolaa ja pippuria
400 g naudan- tai lampaanlihaa
2 salottisipulia
1 tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen
4 suurta tomaattia 1 suuri punasipuli

Valmista hampurilaissämpylät oman ohjeensa mukaisesti.

Aloita tekemällä chilikastike. Puolita chilipalot ja poista siemenet. Paloittele pieniksi paloiksi. Sekoita pilkottu chili ja paprikajauhe ranskankermaan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kiinnitä yleiskoneeseen reikälevyllä varustettu lihamylly. Leikkaa liha pitkiksi suikaleiksi ja jauha ne kahteen kertaan lihamyllyssä. Käytä loppuvaiheessa syöttöahdinta.

Kiinnitä yleiskoneeseen veitsiterä. Hienonna salottisipuli. Lisää jauheliha, sipuli, juusto- kumina, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile jauhelihapihvitaikinasta neljä pihviä. Paista voissa keskilämmöllä.

Leikkaa tomaatit ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Tarjoile pihvien kanssa sämpylöitä, tomaatteja, sipulirenkaita ja kastiketta.

Mausteiset lihapullat ja pastagratiini

Näissä lihapullissa maistuu inkivääri, chili ja garam masala. Kardemumma antaa kurkkusalaatille jännittävän säväyksen. Lisukkeena tarjoillaan kermaista pastagratiinia. Siihen voi mainosti käyttää edellisenä päivänä keitettyä pastaa.

4 annosta
400 g naudanjauhelihaa tai nauta/porsasjauhelihaa
1/2 dl kuohukermaa
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl chilijauhetta
1 tl garam masalaa
suolaa
voita paistamiseen
2 keskikokoista kurkkua
2 tl kokonaisia kardemummansiemeniä
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria
1 rkl oliiviöljyä
300–400 g kylmää keitettyä pastaa
3 munankeltuaista
2 dl ruokakermaa
2 dl juustoraastetta
suolaa ja pippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita jauheliha, kerma, inkivääri, chilijauhe ja garam masala yleiskoneessa, johon on kiinnitetty veitsiterä. Mausta suolalla. Muotoile taikinasta pieniä lihapullia. Paista voissa.

Kuori kurkut, puolita ne pituussuunnassa ja kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa puolikkaat noin puolen senttimetrin mittaisiksi paloiksi. Laita palaset salaattikulhoon. Hienonna kardemumman- siemenet huhmareessa tai jauha ne yleiskoneen myllyosassa. Sekoita oliiviöljy, valkoviinietikka, suola, pippuri ja murskattu kardemumma. Kaada kastike kurkunpalojen päälle ja sekoita.

Kaada uuninkestävän vuoan pohjalle oliiviöljyä. Kiinnitä yleiskoneeseen vatkain. Vatkaa munan- keltuaiset ja kerma tasaiseksi. Kiinnitä yleiskonee- seen käännettävä raastinlevy ja raasta juusto. Käytä levyn karkeaa puolta. Sekoita juusto ja muna-kermaseos kylmän pastan joukkoon. Kaada seos vuokaan ja paista uunissa 20 minuuttia.

Tarjoile lihapullat ja kurkkusalaatti pastagratiinin kanssa.

Parmankinkkuun ja salviaan kiedottu broileri

Kukkakaalimuhennos on perunamuusia kevyempää ja terveellisempää. Tryffeliöljy tekee siitä oikean juhlaruoan. Jos tryffeliöljyn maku ei miellytä, kukkakaalimuhennos voidaan nauttia myös sellaisenaan.

4 annosta
1 suuri tai 2 pientä kukkakaalia
1/2 dl ranskankermaa
suolaa ja pippuria
400 g broilerin rinta- tai reisifileetä
8 ohutta viipaletta parmankinkkua
noin 16 salvianlehteä
tryffeliöljyä

Irrota kukkakaalin nuppuosat ja keitä kypsiksi. Voit tunnustella kypsyyttä tikulla. Kaada suurin osa keitinvedestä pois. Soseuta kukkakaali ja tilkka keitinvettä sauva- tai tehosekoittimella. Sekoita joukkoon ranskankerma. Mausta suolalla ja pippurilla.

Leikkaa broilerinfileet siten, että saat 8 palaa. Voit leikata ne esimerkiksi pituussuunnassa. Asettele salvianlehdet broileripaloille ja kiedo ympärille parmankinkkua. Kiinnitä hammasti- kulla. Paista broileripaloja ensin kuumalla paistinpannulla, jotta niiden pinta ruskistuu, ja lopuksi miedolla lämmöllä, jotta palat kypsyvät läpikotaisin.

Asettele lautasille broileria ja muhennosta. Koristele kukkakaalimuhennos tryffeliöljyllä.

Pinjansiemenillä ja basilikalla paneerattu broileri

Tämä on hieman erilainen tapa tarjoilla broileria. Vihreä hernehummus on terveellinen, maukas ja viehättävä lisuke. Myös salaatti tuo lautaselle väriä.

4 annosta
2 avokadoa
3 punaista omenaa
salaatinlehtiä
suolaa ja pippuria
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
4 broilerinfileetä
100 g pinjansiemeniä
1 ruukku basilikaa
2 kananmunaa
suolaa ja pippuria
rapsiöljyä

Leikkaa avokadot ja omenat pieniksi paloiksi. Laita palat kulhoon salaatinlehtien kanssa. Sekoita öljy, viinietikka, suola ja pippuri. Sekoita kastike vihanneksiin juuri ennen tarjoilua.

Leikkaa broilerinfileet neljään osaan pituussuunnassa. Kiinnitä yleiskoneeseen veitsiterä. Sekoita pinjan- siemeniä ja basilikanlehtiä yleiskoneessa, kunnes siemenet muodostavat basilikan kanssa tasaisen tahnan. Kaada massa syvälle lautaselle. Riko kananmuna toiselle syvälle lautaselle. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita keltuainen ja valkuainen kevyesti haarukalla.

Kasta broileripalat ensin munasekoitukseen ja sen jälkeen siemen-basilikaseokseen. Tarkoituksena on, että siemenseos peittää mahdollisimman suuren osan broileripalojen pinnasta. Paista kohtalaisella lämmöllä, kunnes fileepalat ovat kullanruskeita.

Tarjoile avokadosalaatin ja hernehummuksen kanssa.

Briejuustolla täytetyt broilerinfileet

Tämä juhlava herkku valmistuu helposti. Kun broilerinpalat paneerataan karkeissa ruisjauhoissa, niiden pinnasta tulee rapea ja herkullinen. Chili antaa porkkanasalaatille uudenlaisen säväyksen.

4 annosta
600 g porkkanaa
2 punasipulia
1 punainen chili
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
1/2 tl suolaa
100 g briejuustoa
4 broilerinfileetä
1/2 ruukkua tuoretta korianteria
1 kananmuna
1–2 dl karkeita ruisjauhoja
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kuori porkkanat. Kiinnitä yleiskoneeseen aasialaista ruokaa varten tarkoitettu karkea raastinlevy ja raasta porkkanat. Voit käyttää myös keskikarkeaa raastinlevyä. Leikkaa punasipulit ohuiksi viipaleiksi ja laita ne kuumaan veteen noin 5 minuutiksi. Poista chilistä siemenet. Leikkaa se pieniksi paloiksi. Sekoita oliivi- öljy, balsamiviinietikka ja suola. Lisää chili. Ota punasipuliviipaleet pois vedestä ja laita ne salaatti- kulhoon yhdessä porkkanaraasteen kanssa. Sekoita.

Jaa briejuusto neljään osaan. Leikkaa broilerifileisiin viilto ja täytä ne briejuustolla ja korianterinlehdellä. Riko kananmuna syvälle lautaselle. Sekoita se tasaiseksi haarukalla. Kaada ruisjauhot toiselle syvälle lautaselle. Mausta suolalla ja pippurilla. Kasta broileripalat ensin munasekoitukseen ja sen jälkeen ruisjauhoihin. Ruskista palat voissa paistin- pannulla kohtalaisella lämmöllä kullanruskeiksi. Paista niitä vielä uunissa noin 15 minuuttia.

Tarjoile broilerinfileet porkkanasalaatin ja keitetyn bulgurin tai esimerkiksi uunissa paistettujen lohkoperunoiden kanssa.

Rapu-, katkarapu- ja lohipiiras

Tämä herkullinen piiras sisältää äyriäisiä. Se sopii mainiosti hieman tavallista hienommaksi lounaaksi tai seisovaan pöytään. Voit käyttää vaihtelun vuoksi myös taskurapua tai simpukoita. Tarjoile piiras raikkaan salaatin kera.

6 annosta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
150 g kylmää voita
2 rkl jääkylmää vettä
1 purjosipuli
1 rkl voita
2 dl ranskankermaa
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
4 kananmunaa
200 g ravunpyrstöjä
200 g kuorittuja katkarapuja
100 g savustettua lohta
3 rkl hienonnettua tilliä
suolaa ja pippuria

Kiinnitä yleiskoneeseen veitsiterä. Laita kulhoon jauhot ja paloiksi leikattu voi. Lisää suola. Sekoita muutaman sekunnin ajan, kunnes seos on muru- maista. Lisää kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina muovipussissa jääkaappiin. Anna seistä vähintään 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele korkea, mielellään irtopohjainen taikinavuoka. Kaulitse taikina ja taputtele se vuokaan. Reunojen tueksi kannattaa laittaa alumiinifoliota, jotta taikina ei painu alas. Esipaista 10 minuuttia.

Suikaloi purjosipuli ja kuullota se voissa. Kiinnitä yleiskoneeseen vatkain. Vatkaa kananmunat, ranskankerma ja viini tasaiseksi. Suikaloi savustettu lohi ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa ravunpyrstöt ja katkaravut paloiksi ja sekoita täytteeseen yhdessä purjosipulin kanssa. Lisää täytteeseen hienonnettu tilli. Mausta suolalla ja pippurilla.

Täytä piiras ja paista se kypsäksi. Täyte muuttuu kiinteäksi noin 35 minuutissa.

Tarjoile piiras raikkaan salaatin kera.

Chilikatkaravuilla koristeltu pinaattipiiras

Kermainen pinaattipiiras koristellaan tulisesti maustetuille katkaravuilla. Annos on värikäs, kaunis ja herkullinen. Tarjoile lisukkeena vihreää salaattia.

6 annosta
1 punainen chili
noin 300 g kuorittuja katkarapuja
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyväjauhoja
1/2 tl suolaa
150 g kylmää voita
2 rkl jääkylmää vettä
1 sipuli
300 g tuoretta tai pakastettua pinaattia
voita paistamiseen
suolaa ja pippuria
1 maustemitallinen muskottipähkinää
4 kananmunaa
2 dl ranskankermaa
200 g voimakasta kovaa juustoa

Aloita halkaisemalla chili ja poistamalla sen siemenet. Hienonna chili ja lisää se katkarapujen ja oliiviöljyn joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna vetäytyä.

Kiinnitä yleiskoneeseen veitsiterä. Laita kulhoon jauhot ja paloiksi leikattu voi. Lisää suola. Sekoita muutaman sekunnin ajan, kunnes seos on murumaista. Lisää kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina muovi- pussissa jääkaappiin. Anna seistä vähintään 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele korkea, mielellään irtopohjainen piirasvuoka. Kaulitse taikina ja taputtele se vuokaan. Esipaista vuokia 10 minuuttia.

Hienonna sipuli. Jos käytät pakastepinaattia, sulata ja valuta se. Kuullota pinaatti ja sipuli voissa. Mausta suolalla, pippurilla ja vastaraastetulla muskotilla. Vatkaa kananmunat ja ranskankerma. Kiinnitä yleiskoneeseen käännettävä raastinlevy karkea puoli ylöspäin. Raasta juusto ja sekoita se pinaatin joukkoon.

Täytä piiras ja paista se kypsäksi. Täyte muuttuu kiinteäksi noin 35 minuutissa. Koriste valmis piiras chilikatkaravuilla. Tarjoile salaatin kera.

Gnocchit, lammaspihvit ja paprikakastike

Pienet perunapallerot syntyvät käden käänteessä. Ne ovat herkullisia pihvien ja paprikakastikkeen kera. Valmiiksi grillatut paprikat ovat mainio pohja helpolle ja maukkaalle kastikkeelle.

4 annosta

Gnocchit:
800 g jauhoisia perunoita
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa

Paprikakastike:
3–4 suurta grillattua säilykepaprikaa
1 dl ruokakermaa
1 dl ranskankermaa (28 %)
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa ja pippuria

Lammaspihvit:
600 g lampaanlihaa
2 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen chilipalko
1 dl kuohukermaa
1 tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
suolaa ja pippuria

Kiinnitä yleiskoneeseen käännettävä raastinlevy ohut puoli ylöspäin. Raasta kylmät keitetyt perunat. Laita perunaraaste kulhoon. Sekoita käsin joukkoon kanan- muna, jauhot ja suola. Vatkaa taikina nopeasti tasaiseksi ja rullaa se noin 2 cm:n paksuiseksi tangoksi. Leikkaa tangosta veitsellä sentin kokoisia paloja.

Pyörittele paloja peukalon ja etusormen välissä. Jauhota kätesi, niin taikina ei tartu niihin. Anna gnocchien levätä kostean pyyhkeen alla, kun teet muut työvaiheet.

Sekoita paprikat ja ruokakerma sauva- tai tehose- koittimella. Sekoita joukkoon ranskankerma ja balsamiviinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kiinnitä yleiskoneeseen reikälevyllä varustettu lihamylly. Leikkaa liha pitkiksi suikaleiksi ja jauha ne lihamyllyssä kahteen kertaan. Käytä syöttöahdinta loppuvaiheessa. Raasta valkosipuli raastinraudalla. Poista chilistä siemenet ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Sekoita lammasjauhelihaan kuohukerma, raastettu valkosipuli, juustokumina ja chili. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paista lammaspihvit voissa kohtuullisella lämmöllä. Keitä gnoccheja miedosti suolatussa vedessä noin 3 minuuttia. Ne ovat valmiita, kun ne nousevat pinnalle. Voit tarjota gnocchien, pihvien ja paprikakastikkeen kanssa raikasta salaattia.