Evästeiden käyttö

Bosch-verkkosivuilla käytetään evästeitä, jotta voit laittaa tuotteita ostoskoriin ja varata korjaajan verkon kautta. Lisäksi Bosch kerää evästeiden avulla anonyymiä tilastotietoa, jonka avulla voimme parantaa verkkosivujen toimintaa. Voit jättää huomioimatta tämän viestin, jos et halua tietää asiasta enempää. Jos haluat saada lisätietoja käyttämistämme evästeistä ja asetustesi hallinnasta, napsauta oikealla olevia linkkejä.

 

Reseptit

Tarjoa kotona leivottua!

Bosch-kodinkoneiden ansiosta onnistuminen keittiössä on helpompaa kuin koskaan.

Tervetuloa inspiroitumaan.

SilentMixx

Focaccia

Tämä herkullinen leipä saa makunsa oliiviöljystä, rosmariinista ja oliiveista. Se sopii hienosti seisovaan pöytään sekä keittojen ja salaattien lisukkeeksi.

1 suuri leipä
1/2 pakettia tuoretta hiivaa, 25 g
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
4 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä
noin 8 dl (noin 480 g) vehnäjauhoja tai hienoja spelttijauhoja
noin 30 kalamata-oliivia, mielellään kivettömiä
1-2 tl sormisuolaa
1/2 dl pilkottua tuoretta rosmariinia

Kiinnitä yleiskoneeseen taikinakoukku. Murusta hiiva yleiskoneen kulhoon. Lisää suola ja hunaja. Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Kaada kulhoon hie- man vettä ja sekoita muutama minuutti. Lisää loppu vesi ja jauhot. Vaivaa taikinaa koneessa mieluiten 5–10 minuuttia, jotta siitä tulee tasais- ta mutta ei liian tahmeaa. Voit tarvittaessa lisätä jauhoja. Irrota taikinakoukku ja anna taikinan kohota noin 45 minuuttia.

Vaivaa taikinaa muutama minuutti hyvin jauho- tetulla pöydällä. Kaulitse taikina litteäksi nelikul- mioksi, joka mahtuu uunipellille. Sivele uunipelti ruokalusikallisella oliiviöljyä. Nosta taikina pellille ja muotoile se siten, että pelti peittyy lähes kokonaan. Painele oliivit taikinaan tasaisin välein. Sivele päälle loput oliiviöljystä. Sirottele pinnalle 1–2 rkl sormisuolaa ja 2 rkl hienonnettua rosmariinia. Anna kohota noin 20 minuuttia.

Suuret patongit

Tämä maistuva leipä sopii lähes minkä tahansa kanssa. Se on herkullista aamiaisella tai keittojen ja salaattien lisukkeena. Lisäksi sen valmistaminen on helppoa.

3 pitkää leipää
1/2 pakettia tuoretta hiivaa, 25 g
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
6 dl vettä
3 dl kauraleseitä
noin 10 dl (noin 600 g) vehnäjauhoja tai hienoja spelttijauhoja
noin 3 rkl oliiviöljyä uunipellille

Kiinnitä yleiskoneeseen taikinakoukku. Murusta hiiva yleiskoneen taikinakulhoon. Lisää suola ja hunaja. Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Kaada kulhoon hieman vettä ja sekoita muutama minuutti. Lisää loppu vesi, jauhot ja kauraleseet. Vaivaa taikinaa koneessa mieluiten 5–10 minuuttia, jotta taikinasta tulee tasaista mutta ei liian tahmeaa. Voit tarvittaessa lisätä jauhoja. Irrota taikinakoukku ja anna taikinan kohota 1–2 tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Levitä uunipellille reilusti oliiviöljyä. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kolmeen osaan. Muotoile niistä kolme uunipellin mittaista patonkia. Taikinaa ei enää saa vaivata turhaan. Aseta patongit voidellulle uunipellille ja kääntele niitä hieman. Anna kohota 15 minuuttia.

Paista patonkeja 15 minuuttia 250 asteessa. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Paista vielä 15 minuuttia.

Juurella kohotetut limput (2 suurta leipää)

Tämän kuminalta tuoksuvan leivän taikina vaatii kunnollista vaivaamista. Aikaa on varattava runsaasti, sillä jälkimmäisenä päivänä kohottamiseen ja paistamiseen menee yhteensä 4,5 tuntia.

Tee edellisenä iltana taikinajuuri:
10 dl vettä
10 dl (noin 560 g) ruisjauhoja
2 rkl hienonnettua tai jauhettua kuminaa

Seuraavana aamuna:
edellisenä iltana valmistettu taikinajuuri
2 dl kädenlämpöistä vettä
50 g tuoretta hiivaa
1 rkl suolaa
0,5 dl tummaa siirappia
1 rkl etikkaa
1,5 litraa (noin 850 g) ruisjauhoja
noin 9 dl (noin 510 g) vehnäjauhoja
2 rkl haaleaa vettä
1 tl voita

Edellisenä iltana:
Kiinnitä yleiskoneeseen taikinakoukku. Kaada ensimmäinen osa ruisjauhoista taikinakulhoon. Keitä vesi ja kaada se jauhojen päälle. Vatkaa taikina tasaiseksi. Sirottele hieman ruisjauhoja taikinan päälle. Peitä astia liinalla tai muovilla. Anna seistä yön yli.

Seuraavana aamuna:
Liuota hiiva haaleaan veteen. Kaada seos kulhoon taikinan päälle ja sekoita. Lisää suola, siirappi, etikka ja ruisjauhot. Anna koneen käydä pitkään. Sirottele pinnalle hieman jauhoja. Peitä astia liinalla tai muo-villa. Anna kohota huoneenlämmössä 2 tuntia.

Ota taikina leivinpöydälle ja sekoita vehnäjauhot siihen käsin. Lisää kerrallaan puoli litraa jauhoja. Taikinasta tulee melko kiinteää. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile niistä soikion muotoiset leivät. Aseta ne voidellulle uunipellille. Anna kohota liinan alla vielä 50–60 minuuttia. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Tee leipiin reikiä tikulla. Sivele niitä haalealla vedellä, jossa on hieman voisulaa. Paista noin 1,5 tuntia. Sivele leivät uudelleen. Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla. Tämä leipä on parhaimmillaan muutaman päivän päästä. Leikkaa siitä ohuita viipaleita.

Maalaisleipä (2 pyöreää leipää)

Tämän yksinkertaisen ohjeen avulla saat vaaleaa ja kuohkeaa maalaisleipää. Leipä valmistuu helposti ja maistuu hyvältä keiton tai salaatin kanssa tai aamiaisella.

50 g hiivaa
1 rkl suolaa
7,5 dl vettä
noin 17 dl (noin 1 kg) vehnäjauhoja

Kiinnitä yleiskoneeseen taikinakoukku. Murusta hiiva yleiskoneen kulhoon. Lisää suola. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37°). Kaada kulhoon hieman vettä ja sekoita muutama minuutti. Lisää loppu vesi ja jauhot. Vaivaa taikinaa koneessa mieluiten 10 minuuttia, kunnes se on tasaista. Voit tarvittaessa lisätä jauhoja. Irrota taikinakoukku ja anna taikinan kohota 1–2 tuntia.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota taikina pois kulhosta, vaivaa sitä ja muotoile siitä kaksi suurta pyöreää leipää. Aseta ne voidellulle uunipellille.

Anna kohota 45 minuuttia lämpimässä vedotto- massa paikassa. Tee terävällä veitsellä leipien pintaan pari viiltoa. Laita leivät uuniin. Paista noin tunti. Katkaise uunista virta, sivele leiville vettä ja anna niiden paistua jälkilämmössä vielä 15 minuuttia.

Herkulliset kateleivät (n. 12 kpl)

Kauniita, kuohkeita ja helppoja kateleipiä. Mitä muuta voisi toivoa?

5 ½ dl vehnäjauhoja
50 g hiivaa
100 g voita, siivuina
1 rkl sokeria
2 maustemittaa suolaa
1 kananmuna
1 dl maitoa

Voiteluun:
1 vatkattu muna
Unikonsiemeniä tai mustia seesaminsiemeniä

1. Sekoita jauhot, viipaloitu voi, sokeri ja suola kulhossa.

2. Vatkaa muna ja maito ja lisää ne taikinaan. Alusta tasaiseksi taikinaksi. Anna levätä n. 10 minuuttia.

3. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja kauli se noin 20 x 65 cm:n kokoiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

4. Voitele munalla. Taita kolmeen osaan pituussuunnassa. Käännä sauma alaspäin ja voitele uudelleen. Ripottele päälle unikonsiemeniä.

5. Leikkaa taikinasta 5 nauhaa ja aseta leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna kohota n. 1 tuntia.

6. Kuumenna uuni 225°C:seen ja paista uunin keskitasolla 6-7 minuuttia.

VINKKI! Taikina sekoittuu kätevästi Bosch-yleiskoneen MUM54020 tehovispilällä.

Tillillä ja sitruunalla maustettu foccaccia

3 dl vettä
10 g hiivaa
8,3 dl vehnäjauhoja
130 g valkoista taikinajuurta
1 rkl suolaa
1/2 sitruuna (raastettu kuori)

1. Sekoita kaikki ainekset sitkeäksi ja joustavaksi taikinaksi.

2. Anna taikinan levätä kulhossa 1 tunnin ajan.

3. Kauli taikina n. 1,5 cm paksuksi levyksi, nosta se öljytylle leivinpellille ja anna kohota peitettynä n. 2,5h huoneen lämmössä.

4. Paista aluksi 250°C:ssa yhden minuutin ajan. Laske lämpötila tämän jälkeen 210°C:seen ja paista n. 25 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 98°C.

5. Irrota leipä pellistä, voitele oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle karkeaksi hienonnettua tilliä ja merisuolaa. Anna jäähtyä ritilän päällä.

Grissinit

Nämä rapeat ja ohuet tikut maistuvat keiton seurana tai hyvien juustojen kanssa aterian päätteeksi. Saat grissineihin vaihtelua käyttämällä sinisiä unikonsiemeniä, mustia seesaminsiemeniä tai kuten kuvassa, valkoisia seesaminsiemeniä.

Noin 24 tikut
25 g hiivaa
2,5 dl vettä
noin 8 dl (noin 480 g) vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
0,5 dl kylmäpuristettua rapsiöljyä
sormisuolaa
valkoisia seesaminsiemeniä

Kiinnitä yleiskoneeseen taikinakoukku. Murusta hiiva kulhoon. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37°). Kaada kulhoon hieman vettä ja lisää suola. Sekoita muutama minuutti. Lisää loppu vesi, puolet jauhoista ja öljy. Lisää loput jauhot ja sekoita taikinaa noin 5 minuuttia. Se saa jäädä melko löysäksi.

Anna taikinan kohota noin 20 minuuttia eli kooltaan kaksinkertaiseksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse osat 0,5–1 senttimetrin paksuisiksi. Käytä runsaasti jauhoja. Sivele leipätikut vedellä ja ripottele niiden pinnalle suolaa ja seesaminsiemeniä. Leikkaa taikina senttimetrin levyisiksi kaistaleiksi. Kieputa kaistaleet kierteelle ja aseta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Anna kohota vielä 10 minuuttia. Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes grissinit ovat kullanruskeita. Jos niistä ei tule rapeita, voit kuivattaa niitä uunissa. Se käy nopeasti, kun katkaiset uunista virran ja avaat luukun.

Saksanpähkinäleipä

Saksanpähkinä tekee leivästä herkullista. Pähkinäleipä sopii erinomaisesti lounaskeiton seuraksi. Allergiset voivat korvata pähkinät auringonkukansiemenillä.

2 leipää
50 g tuoretta hiivaa
2 tl vaahterasiirappia
0,5 rkl suolaa
6 dl vettä
noin 14 dl (noin 840 g) vehnäjauhoja
3 dl saksanpähkinöitä
1 kananmuna voitelemiseen

Kiinnitä yleiskoneeseen taikinakoukku. Murusta hiiva yleiskoneen kulhoon. Lisää vaahterasiirappi ja suola. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37°). Kaada kulhoon hieman vettä ja lisää suola. Sekoita muutama minuutti. Lisää loppu vesi ja noin litra jauhoja. Anna koneen käydä noin 5 minuuttia. Rouhi pähkinät ja sekoita ne taikinaan. Lisää loput kaksi desilitraa jauhoja ja anna koneen käydä vielä muutama minuutti. Irrota taikinakoukku ja anna taikinan kohota noin 45 minuuttia.

Ota taikina kulhosta ja vaivaa sitä. Muotoile kaksi leipää ja laita ne öljytylle uunipellille. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja anna leipien kohota 15 minuuttia peittämättä niitä leivinliinalla. Voitele leivät vatkatulla kanamunalla. Paista leipiä uunin keskitasolla 20 minuuttia. Anna leipien jäähtyä ritilällä leivinliinan alla.

Oliivi-, tomaatti- ja basilikatäysjyväpatongit

Tämä leipä maistuu parhaalta hyvän keiton tai salaatin kanssa. Se on myös edukseen seisovassa pöydässä maukkaiden juustojen kera.

3 pitkää leipää
1/2 pakettia hiivaa, 25 g
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
6 dl haaleaa vettä
1 ruukku tuoretta basilikaa
1 purkki kivettömiä mustia oliiveja, noin 150 g
1 purkki aurinkokuivattuja tomaatteja, noin 150 g
3 dl (180 g) täysjyväjauhoja
noin 14 dl (noin 850 g) vehnäjauhoja tai hienoja spelttijauhoja
noin 3 rkl oliiviöljyä uunipellille

Kiinnitä yleiskoneeseen taikinakoukku. Murustele hiiva yleiskoneen kulhoon. Lisää suola ja hunaja. Kaada kulhoon hieman vettä ja sekoita muutama minuutti.

Sekoita basilika, oliivit ja tomaatit sauvasekoittimella tai yleiskoneessa, jossa on veitsiterä. Kaada seos astiaan. Lisää loppu vesi ja jauhot. Vaivaa taikinaa koneessa mieluiten 5–10 minuuttia, jotta taikinasta tulee tasaista mutta ei liian tahmeaa. Voit tarvittaessa lisätä jauhoja. Irrota taikinakoukku ja anna taikinan kohota 1–2 tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Levitä uunipellille reilusti oliiviöljyä. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kolmeen osaan. Muotoile niistä kolme uunipellin mittaista patonkia. Taikinaa ei enää saa vaivata turhaan. Aseta patongit voidellulle uunipellille ja kääntele niitä hieman. Anna kohota 15 minuuttia.

Paista patonkeja 15 minuuttia 250 asteessa. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Paista vielä 15 minuuttia.

Hampurilaissämpylät

Hampurilaissämpylät kannattaa leipoa itse. Täysjyväpitoinen, noin puolet grahamjauhoja sisältävä leipä on maittavampaa ja terveellisempää kuin kaupasta saatava.

Noin 20 sämpylää
100 g voita
0,5 l maitoa
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
6 dl (360 g) grahamjauhoja
7 dl (420 g) vehnäjauhoja
1 kananmuna
0,5 dl seesamin tai unikon siemeniä

Sulata voi kattilassa kohtalaisella lämmöllä. Kun rasva on sulanut, kaada maito joukkoon. Seoksen tulee olla kädenlämpöistä (37 astetta).

Kiinnitä yleiskoneeseen taikinakoukku. Murusta hiiva yleiskoneen kulhoon. Lisää suola ja hieman nestettä. Anna koneen käydä muutama sekunti, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loppu haalea neste. Sekoita joukkoon ensin grahamjauhot ja lopuksi vehnäjauhot. Anna koneen käydä viitisen minuuttia. Irrota taikinakoukku ja aseta kulhon päälle pyyhe. Anna taikinan nousta noin 25 minuuttia. Öljyä sillä välin kaksi uunipeltiä. Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä käsin muutama minuutti. Jaa taikina kahteen osaan. Tasoita osioita hieman kädellä ja leikkaa ne 10 yhtä suureksi palaksi. Muotoile paloista pyöreitä ja litteitä. Aseta ne uunipelleille. Voitele sämpylät vatkatulla kananmunalla. Ripottele päälle siemenet. Anna sämpylöiden kohota pelleillä 15–20 minuuttia. Paista uunissa 250 asteen lämpötilassa noin 15 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä pyyhkeen alla.

Oliivileipä

3 dl vettä
10 g hiivaa
8,3 dl vehnäjauhoja
130 g valkoista taikinajuurta
13 g suolaa
110 g oliiveja (siemenettömiä)

1. Sekoita kaikki ainekset oliiveja lukuun ottamatta sitkeäksi ja joustavaksi taikinaksi.

2. Lisää oliivit taikinaan. Vaivaa sekaisin pienellä nopeudella 15-20 sekuntia.

3. Anna taikinan levätä kulhossa 1 tunnin ajan.

4. Muotoile taikina leiviksi ja anna kohota peitettynä n. 2,5h huoneen lämmössä.

5. Paista aluksi 250°C:ssa yhden minuutin ajan. Laske lämpötila tämän jälkeen 210°C:seen ja paista n. 25 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 98°C. Anna jäähtyä ritilän päällä.